Dr. Gaye Y.
8.12.2022

D3 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

D3 vitamini vücudumuzda önemli işlevleri olan D vitaminin vücutta kullanılan bir formudur. D3 vitamini faydaları saymakla bitmeyebilir. Birçok hayati fonksiyonu olan D3 vitamini içeriğimizde detaylı bir şekilde açıklanacaktır. D vitamini nedir, vitamin D3 nedir, vitamin D3 ne işe yarar, D3 vitamini faydaları gibi konularda bilgi almak için yazımızı takip edebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. D3 Vitamini Nedir?

  2. D3 Vitamini Faydaları Nelerdir?

    1. D3 Vitamini Cilde Faydaları

    2. D3 Vitaminin Kemiklere ve Kaslara Faydaları

  3. D3 Vitamini Nelerde Var?

  4. D3 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  5. Günlük D3 Vitamini İhtiyacı Kaç Mg?

  6. D3 Vitamini Ne Zaman Alınmalı?

  7. D3 Vitamini Kullanımı

içerik

D3 Vitamini Nedir?

D3 vitamini tıbbi terminolojide kolekalsiferol olarak adlandırılır. A, E ve K vitaminleri gibi yağda çözünen bir vitamindir. B grubu vitaminler ile C vitamini ise suda çözülmektedir.

Vücudumuzda yer alan kalsiferol adlı D vitamini öncüsü olan molekül güneş ışığı varlığında D vitaminine dönüşür. Vücutta bazı metabolik yolaklardan geçen D vitamini böbreklerde D3 vitaminine çevrilir. Böylece D vitamini vücudun kullanabileceği forma dönüştürülebilir (1).

D3 vitamini hakkında genel bir bilgi edindiniz. Bunun yanı sıra “A vitamini nedir?” içeriğimizi de okuyabilir, vitaminler ile ilgili bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz.

D3 Vitamini Faydaları Nelerdir?

D3 vitamini ne işe yarar sorusunun cevabı birçok farklı şekilde açıklanabilir. Vücutta hormon gibi çalışan D3 vitamini zaman zaman vücudu için hayati olabilir. Kemik mineral dengesinde ve bağışıklığın düzenlenmesinde rol almaktadır (1).

D3 Vitamini Cilde Faydaları

Birçok vitamin gibi D3 vitamininin de cilde faydaları olabilir. Aynı zamanda D3 vitamini saça faydaları konusundan da bahsedilebilir. Bunlar vitamin D3 faydaları şeklinde şu şekilde sıralanabilir:

  • Hücre bölünmesinde görev alabildiği için cilt hücrelerinin yenilenmesinde etkili olabilir.
  • Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir (1).

D3 Vitaminin Kemiklere ve Kaslara Faydaları

  • Normal kan kalsiyum seviyesinin korunmasına yardımcı olup kemiklerin gelişimini düzenleyebilir
  • Dişlerin korunmasına ve sağlığına katkıda bulunabilir
  • D3 vitamini normal kas fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunarak vücutta kasların normal bir şekilde çalışmasını destekleyebilir (1).

D3 Vitamini Nelerde Var?

D3 vitamini kaynağı olarak besinler genellikle gösterilmemektedir. Bunun sebebi D vitaminin vücudumuzda güneş ışığı yardımıyla üretilebiliyor olması olabilir. Ancak gün içerisinde güneşe maruziyeti az olan, kapalı olmayı tercih eden veya daha az güneşli gün sayısı bulunan bölgelerde yaşayan insanlar için besinlerde yer alan D vitamini de oldukça önem arz edebilir (2). Bu besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Balık ve deniz ürünleri
  • Yumurta sarısı
  • Karaciğer
  • D3 vitamini eklenmiş paketli besinler

D3 Vitamini Nelerde Var?

D3 vitamini eğer güneş ışığı yardımıyla yeterince salgılanmıyor ve besin kaynakları birey için yetersiz geliyorsa hekim önerisiyle takviye kullanılabilir (2).

D3 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D3 vitamini eksikliği bebekler, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere her yaş grubunda yaygın olarak görülebilir. Ten rengi daha koyu olanlar ve daha fazla vücut yağına sahip olan obez veya fazla kilolu bireyler diğer bireylere göre D3 vitamini eksikliği konusunda daha riskli gruptadır (4). D3 vitamini eksikliğinde bazı belirtiler görülebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kas güçsüzlüğü
  • Tekrarlayan enfeksiyon
  • Bağışıklık güçsüzlüğü
  • Sinirlilik
  • Çocuklarda gelişimsel gerilik
  • Kemik kırıkları
  • Kas ağrısı
  • Uyuşukluk
  • Halsizlik

D vitaminin aşırı eksikliği sonucu çocuklarda raşitizm adı verilen bir kemik hastalığına yol açabilir. Bu sebeple çocuklarda vitamin eksiklikleri oluşmaması için günlük yeterli D3 vitamini alımı yakından izlenebilir (3).

Günlük D3 Vitamini İhtiyacı Kaç Mg?

D3 vitamininin günlük kullanım dozu noktasında net bir şekilde varılmış bir görüş birliği yoktur. Farklı yaş gruplarına göre alınması gereken D vitamini miktarları şu şekildedir:

  • 0-1 yaş: 400 IU (10 mcg)
  • 1-18 yaş: 600 IU (15 mcg)
  • 19-70 yaş: 600 IU (15 mcg)
  • 70 yaş üstü: 800 IU (20 mcg)
  • Gebe ve Emziren: 600 IU (15 mcg)

Ayrıca yetkililer tarafından yapılan araştırmalara göre D vitaminin işlevlerini yerine tam olarak getirebilmesi için 18 yaş altının 1000, yetişkinler için 1500-2000 IU düzeyi güvenli kabul edilebilir (4).

D3 vitamini özellikle takviye olarak alındığı zaman eğer gerektiğinden fazla alınmışsa aşırı doz yüklemesi de olabilir. D3 vitamini fazlalığı belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, bilinç bulanıklığı gösterilebilir. Bunlar aynı zamanda aşırı alınması durumunda D3 vitamini yan etkileri olarak da karşımıza çıkabilir (4).

Günlük D3 Vitamini İhtiyacı Kaç Mg?

D3 Vitamini Ne Zaman Alınmalı?

D3 vitamini genel olarak günün her saatinde alınabilir. Emilimi daha yüksek olabileceği için uzmanlar tarafından sabahları D3 vitamini takviyesi alınmasının verimli olabileceği söylenmektedir (4).

Anlaşılabileceği üzere D3 vitamini vücudumuzda elzem görevleri olan, bağışıklığımız ve kas-iskelet sağlığımız için hayati öneme sahip bir vitamindir. Yeterli D3 vitamini güneş ışınları veya D3 vitamini besin kaynaklarıyla sağlanamıyorsa uzman bir doktora danışarak takviye almak etkili olabilir.

D3 Vitamini Kullanımı

Bilindiği üzere D3 vitamini güneş ışınları yardımıyla vücudumuzda üretilen bir vitamindir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında, güneşli gün sayısının azaldığı zamanlarda D3 vitamin takviyesi kullanımı önemli olabilir. Ancak bilinçsizce yüksek dozlarda kullanılan D3 vitamini toksik etki de yaratabilir. Böbreklere ve vücudun diğer organlarına zarar verebilir. Bu sebeple kullanımının hekim kontrolünde olması sağlığa daha olumlu katkı sağlayabilir. (4)

NOT: Bu metin tüketicileri D3 vitamini ve D3 vitamini faydaları hakkında objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
26.12.2023

Vitamin Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

Takviye edici gıda ve gıda takviyesi olarak da bilinen vitamin takviyesi, içeriğine bağlı olarak vücudun normal fonksiyonlarını destekleyici faydalar sunabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.12.2023

D Vitamini Takviyesi Nasıl Kullanılır?

D vitamini, kemik sağlığının korunmasından bağışıklık sistemine kadar vücudumuz için hayati öneme sahip bir besin maddesidir.

Uzm. Dyt. Pelin A.
20.09.2023

D3 vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

D3 vitamini eksikliği belirtileri, D vitamini eksikliğinin ülkemizde ve dünyada çok yaygın görülmesi nedeniyle sıklıkla araştırılan konuların başında gelir.