Uzman Doktor Çiğdem Ş.
Yayın Tarihi: 10.04.2023 | Güncelleme Tarihi: 29.01.2024

Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?

Bağışıklık sistemi; vücudu hasta edebilecek mikroorganizmalardan, zararlı kimyasallardan ve hücre değişikliklerinden koruyan çeşitli organ, hücre ve proteinlerden meydana gelir. Vücudun doğal savunma mekanizmasını oluşturan sistem, sorunsuz bir şekilde çalıştığında onun varlığından bile haberdar değilsinizdir. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında ve düzgün çalışmayı bıraktığında hastalanırsınız. (1) “Bağışıklık sistemi neden zayıflar?” ve “Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ne yapmalı?” sorularının cevabı için okumaya devam edin.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?

    1. Uyku Eksikliği

    2. Stres

    3. Sağlıksız Beslenme

    4. Sigara ve Alkol Tüketimi

    5. Fiziksel Aktivite Azlığı

  2. Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Belirtileri Nelerdir?

  3. Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Vücuda Etkileri Nelerdir?

içerik

Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?

“Bağışıklık sistemi neden zayıflar?” sorusunun pek çok yanıtı olabilir. Bazıları doğuştan bazıları da çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan faktörler şunlar olabilir:

Uyku Eksikliği

Vücudun tüm hücreleri ancak uyku sırasında tam anlamıyla dinlenir. Uyku esnasında vücut hücreleri hasar gören dokuları, organ ve hücreleri onarabilir; yeni hücre sentezi gerçekleştirebilir. Aynı şekilde uyku sırasında vücudun hastalıklara karşı savunmasına yardımcı olan antikorlar üretilir. Örneğin yalnızca uyku sırasında salgılanan sitokin, bağışıklık sisteminin en büyük desteğidir.

Stres

Stres ve endişe, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan iki önemli faktördür. Sürekli stres altında olmak vücudun grip, zona, uçuk virüslerine karşı savunmasını azaltır.

Sağlıksız Beslenme

Yeterli ve dengeli bir beslenme programını takip etmediğinizde bağışıklık hücrelerinin sentezi azalır. Taze sebze ve meyveleri yetersiz tüketmek, bu besinlerin içerisindeki çinko, beta-karoten, A,C, E vitaminleri gibi besin maddelerini yetersiz almanız anlamına gelir. Bu bileşenler vücudunuzun enfeksiyonlara karşı mücadelesine destek olan beyaz kan hücrelerinin sentezinden sorumludur. Yüksek yağ içeriğine sahip bir diyet takip ediyorsanız, bağırsaklardaki bağışıklık hücrelerinin çalışmasına engel olabilirsiniz. Aynı zamanda şeker içeriği yüksek besinler diyet programında fazla yer alıyorsa bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Sigarada yer alan nikotin ve diğer kimyasallar, vücudun hastalık yapıcı mikroorganizmalarla mücadelesini yavaşlatabilir. Aynı şekilde aşırı alkol tüketimi, vücudun kendini onarma yeteneğini azaltır ve karaciğer hasarı, zatürree, tüberküloz, bazı kanserler gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Fiziksel Aktivite Azlığı

Düzenli fiziksel aktivite, virüs ve bakterilere karşı vücudun savunmasına yardımcı olur. Kanın vücutta daha verimli bir şekilde dolaşmasını sağlayarak bağışıklık hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin ve oksijene daha kısa sürede ulaşmasını sağlar. Özellikle güneşli havalarda yapılan tempolu yürüyüşler, güneş ışığının enerjisinden yararlanmanıza yardımcı olur. Güneş ışığı, bağışıklık sisteminin önemli bileşenleri arasında yer alan T hücrelerinin sentezlenmesini destekler.(2)(3)

Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Belirtileri Nelerdir?

“Bağışıklık sistemi neden zayıflar?” öğrendik. Peki, bağışıklık sistemi zayıfladığında nasıl belirtiler ortaya çıkar? Bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösteren ilk belirti enfeksiyonlara yatkınlığın artmasıdır. Bir başka deyişle eğer enfeksiyonlara normalden daha sık yakalanırsanız, bağışıklık sistemi ile ilgili bir probleme sahipsiniz denebilir. Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri şunlardır.

  • Zatürre, menenjit, bronşit, cilt enfeksiyonlarına normalden fazla yakalanma,
  • Otoimmün bozukluklar,
  • İç organlarda iltihaplanma,
  • Kan bozuklukları veya anemi gibi anormallikler,
  • İştah kaybı, ishal ve karın krampları başta olmak üzere sindirim sorunları,
  • Bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve gelişme gecikmeleri.(3)

Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Vücuda Etkileri Nelerdir?

Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Vücuda Etkileri Nelerdir?

Bağışıklık sistemi zayıfladığında vücut, hastalık yapıcı virüs ve bakterilere karşı savunma gücünü kaybeder. Nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riski artar. Vücut hücreleri fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmekte zorlanır ve normal günlük aktiviteleri için enerji bulması güçleşir. Kendinizi sürekli yorgun, halsiz ve isteksiz hissedebilir, depresif bir kişiliğe bürünebilirsiniz.

Diyabet, kalp, tiroid bozukluğu gibi kronik hastalıklara yakalanma riski artar. Peki, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ne yapmalı? Bağışıklık sisteminin güç kazanması için beslenmenize dikkat etmeli ve vücudunuzun yeteri kadar dinlendiğinden emin olmalısınız. Yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç ufak değişiklik ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalıklara karşı önleminizi alabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlamak için şunları yapmalısınız:

  • Sigarayı bırakın,
  • İdeal vücut ağırlığınızı koruyun,
  • Beslenme programınıza taze sebze ve meyveler ekleyin,
  • Yeterli ve dengeli bir diyet programını takip edin,
  • Alkolden kaçının veya yalnızca ölçülü olarak kullanın.
  • Yeterli uyku uyuduğunuzdan emin olun,
  • Düzenli egzersiz yapın,
  • Kişisel hijyene dikkat edin(ellerinizi sık sık yıkayın, dişlerinizi düzenli fırçalayın vb.)
  • Stresle baş etmenin yollarını bulun. (4)

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bronşit, hava yollarının (trakea ve bronşlar) iltihaplanması ve mukus ile dolması durumudur.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Klima Hasta Eder mi

Klima hastalığı hem yaz hem kış aylarında görülebilen sağlık sorunlarından bir tanesidir.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Yaz Gribi Nedir Ne İyi Gelir

Yaz gribi, sonbahar ve kış aylarındaki gribal enfeksiyonlar kadar yaygın olmasa da zaman zaman görülebilen ve zorlayıcı olabilen bir sağlık sorunudur.