Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 19.07.2023 | Güncelleme Tarihi: 28.01.2024

Ayva ve Ayva Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

Asya ve Akdeniz’in çeşitli bölgelerine özgü bir meyve olan ayva, çok eski dönemlerde sevgi ve doğurganlığın sembolü olarak kabul edilirdi. Yüzlerce yıldır halk arasında şifalı olarak nitelendirilen ayva, bugün tıp dünyasında da faydaları ile merak konusudur. Lif ve C vitamini açısından zengin olan meyve aynı zamanda tiamin, B6 vitamini, bakır, demir, potasyum, magnezyum için de iyi bir kaynak olarak gösterilebilir. Ayrıca kuersetin ve kaempferol gibi antioksidan bileşenlerden de zengin olan ayva, meyve şeklinde tüketilebildiği gibi çay formunda da içilebilir.1 Taze ya da kurutulmuş ayva yaprakları ve meyvenin kendisi ile hazırlanabilen ayva çayı faydaları sayesinde genel vücut sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Ayva ve ayva yaprağı çayı faydaları ile “Ayva çayı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için okumaya devam edin…,

İçerikler (Gizle-)
  1. Ayva Çayı Nedir?

  2. Ayva Çayı Nasıl Yapılır?

    1. Malzemeler

    2. Hazırlanışı

  3. Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?

    1. Hamilelikte Yaşanan Mide Bulantılarına İyi Gelebilir

    2. Sindirim Sorunlarının Tedavisini Destekleyebilir

    3. Soğuk Algınlığı ve Grip Semptomlarını Hafifletebilir

    4. Belirli Alerjik Reaksiyonlara Karşı Koruma Sunabilir

  4. Ayva Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

  5. Ayva Kabuğu Çayının Faydaları Nelerdir?

ayva yaprağının faydaları

Ayva Çayı Nedir?

Sert sarı renkli bir meyve olan ayva, kendine özgü bir aroma ve lezzete sahiptir. Meyveleri reçel komposto ve unlu mamullerde yaygın olarak kullanılır. Ayva ve ayva yaprağının kuru ya da taze formuyla hazırlanan ayva çayı, evde kolaylıkla yapılan pratik bir içecektir. Tek başına içilebildiği gibi elma, tarçın, zencefil, limon gibi diğer bitki çayları ile birlikte de tüketilebilir. Hoş bir kokuya ve kırmızımsı bir renge sahip olan ayva çayı, bal ya da diğer tatlandırıcı ürünlerle daha kolay bir içime sahip olabilir. Sakinleştirici özelliği ile bilinen ayva çayı faydaları arasında sindirim sistemini düzenlemesi, alerjik reaksiyonları önlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribin tedavisine destek olması sayılabilir. Ayva yapraklarının kurusu ya da tazesi ile yapılan ayva yaprağı çayı da sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bağışıklık sistemini desteklemek, stres tedavisine katkıda bulunmak, sindirim sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunmak ve adet sancılarının azalmasına yardımcı olmak ayva yaprağı çayı faydaları arasında sayılabilir.2 3 Ayva çayı kadar etkili bir diğer bitki çayı ekinezya hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için “Ekinezya Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Ayva Çayı Nasıl Yapılır?

ayva yaprağı faydaları

Ayva çayı meyvenin kendisi, çekirdekleri ve ayva yaprakları kullanılarak yapılabilir. Ayva çayı için:

Malzemeler

  • 2 adet orta boy ayva
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 çubuk tarçın

Hazırlanışı

  • Ayvaları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra kabuklarını bıçak yardımıyla soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Ayvayı küçük dilimlere ayırın.
  • Ayva kabuklarını ve dilimlediğiniz meyveyi cam bir demliğe alın, karanfil ve tarçını ekleyerek içine 1 litre su dökün.
  • Demliği ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynamasına izin verin.
  • Ardından ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlendirin. Günde 2 fincan kadar ayva çayı içilebilir. Dilerseniz bal ile tatlandırabilirsiniz. 4

Ayva yaprağı çayı için taze ya da kurutulmuş 20 adet ayva yaprağı kullanabilirsiniz. 1 litre kaynamış sıcak suyun içine ayva yapraklarını ekleyip 2-3 dakika orta ateşte kaynatın. Ardından 5-10 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz. Çayın lezzetini artırmak için bal ekleyebilirsiniz. 5

Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?

ayva yaprağı çayı ne işe yarar

Soğuk algınlığına ne iyi gelir?” sorusuna genel olarak bitki çayları cevabı verilir. Yine de bu kanıtlanmış bir bilgi değildir. Vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler açısından zengin alan ayva çayı, nesillerdir hastalıklara çare olması için halkın tercih ettiği bitki çaylarından biridir. Ancak ayva çayı faydaları ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar henüz oldukça azdır. Ayva çayının faydaları arasında aşağıdakiler yer alabilir:

Hamilelikte Yaşanan Mide Bulantılarına İyi Gelebilir

Hamileliğin erken dönemlerinde yaşanan mide bulantısı ve kusmalar için ayva çayı içilmesi, bu semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar ayva çayının mide bulantısı üzerindeki bu olumlu etkisini desteklese de daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Sindirim Sorunlarının Tedavisini Destekleyebilir

Ayva çayının, ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisini destekleyebilir. Bağırsak hasarının azalmasına yardımcı olabilir. Mide ülserine neden olan H. Pylori adlı bir bakterinin büyümesine engel olabilir. Aynı zamanda reflünün neden olduğu mide yanması ve mide ekşimesi gibi semptomların hafiflemesini destekleyebilir. Ancak ayva çayının sindirim sorunları üzerindeki bu etkisi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulur.

Soğuk Algınlığı ve Grip Semptomlarını Hafifletebilir

Antioksidan ve vitaminler açısından zengin olan ayva çayı bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyici rol oynayabilir. Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele yeteneğini artırarak grip ve soğuk algınlığına neden olan virüslerle savaşını destekleyebilir.

Belirli Alerjik Reaksiyonlara Karşı Koruma Sunabilir

Vücutta alerjik reaksiyonlara karşı gelişen semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak ayva çayı faydaları arasında yer alır. Ayva çayında bulunan antioksidan bileşikler, belirli bir alerjene karşı gelişen cilt iltihaplanması, burun akıntısı ve astım gibi hafifi alerjik reaksiyonlara karşı vücudun korunmasına yardımcı olabilir. 1

Ayva Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

Ayva Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

Ayva çayı gibi ayva çayı yaprağı ile hazırlanan çay da sağlık üzerinde bazı olumlu etkiler sağlayabilir. Ayva yaprağı çayı faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:

  • Ayva yaprağı çayı göz şişmesinin tedavisini destekleyebilir ve yaraları dezenfekte etmekte kullanılabilir.
  • Yapılan çalışmalar ayva yaprağı çayında bulunan bileşenleri kalp hastalıklarına yakalanma riskine azaltabileceğini gösterir.
  • Kandaki yüksek kolesterol seviyelerini azaltıcı etki gösterebilir ve ayrıca kan da pıhtı oluşmasını engelleyebilir.
  • Regl ağrılarının önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir.
  • Kronik öksürüğe iyi gelebilir.
  • Sakinleştirici etki göstererek uykusuzluğun çözümüne yardımcı olabilir. 2 5

Ayva Kabuğu Çayının Faydaları Nelerdir?

Ayva kabukları taze ya da kurutulmuş şekilde çay yapmak için kullanılabilir. Ayva kabuğu çayı faydaları şunlardır:

  • Ayva kabuğunda bulunan kateşin ve epikateşin gibi antioksidan bileşikler, toksin ve kimyasallara bağlanarak vücuttan atılımını kolaylaştırabilir.
  • Ayva kabuğu yüksek oranda C vitamini ve antioksidan bileşenler içerir. Bu bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip virüslerine karşı vücudun mücadele yeteneğini artırabilir.
  • Kandaki kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.6

Sağlık üzerindeki etkileri ile ön plana çıkan bir diğer bitki çayı Afrika sardunyası hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için “Pelargonium Sidoides Faydaları” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
14.11.2023

Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir

Antioksidan bileşikler açısından zengin bir bitki olan hibiskus, kalp karaciğer sağlığının korunmasından kilo kaybına yardımcı olmaya kadar sağlık üzerinde pek çok faydalı etkiler sunabilir.

Dr. Hatice İ.
14.11.2023

Nane Çayının Faydaları Nelerdir

Kendine özgü bir aromaya sahip nane, yemeklerde baharat olarak kullanılmasının yanı sıra çay şeklinde de tüketilebilen hoş kokulu bir bitkidir.

Uzm. Dyt. Pelin A.
13.10.2023

Kara Mürver Özü Faydaları Nelerdir Kara Mürver Ekstresi Nasıl Kullanılır

Koyu mor renkli bir mevye olan kara mürverden elde edilen kara mürver ekstresi, sağlık açısından pek çok faydası ile de bilinir.