Uzman Doktor Çiğdem Ş.
Yayın Tarihi: 10.04.2023 | Güncelleme Tarihi: 06.01.2024

Bağışıklık Sistemi Çökerse Ne Olur?

Bağışıklık sistemi insan vücudunda doğal olarak bulunan bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemi, çeşitli hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayarak vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ancak bağışıklık sistemi, çeşitli nedenlerle zayıflayabilir ve bu durumda vücut, enfeksiyonlara, kansere ve diğer sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız hale gelir. Bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri arasında sık enfeksiyon geçirmek, yorgunluk, cilt sorunları, ağız ve boğaz problemleri, sindirim sorunları, kilo kaybı, kas ve eklem ağrıları görülebilir.1,2 Bu yazıda sıklıkla merak edilen “Bağışıklık sistemi çökmesi nasıl anlaşılır?”, ”Bağışıklık sistemi çökmesi ne demek?” ve “Bağışıklık sisteminin çökmesi hastalığı nedir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bağışıklık Sistemi Neden Çöker?

  2. Bağışıklık Sistemi Çökerse Ne Olur?

  3. Bağışıklık Sistemi Çökmesi Belirtileri Nelerdir?

    1. Sık Sık Enfeksiyon Kapmak

    2. Yorgunluk

    3. Cilt Sorunları

    4. Ağız ve Boğaz Problemleri

    5. Sindirim Problemleri

    6. Kilo Kaybı

    7. Kas ve Eklem Ağrıları

  4. Bağışıklık Sistemi Çökmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

  5. Bağışıklık Sistemini Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

bağışıklık sistemi neden düşer

Bağışıklık Sistemi Neden Çöker?

Bağışıklık sistemi, vücudun zararlı patojenlerden ve diğer çevresel risklerden korunmasına destek olur. Bulaşıcı olan ve olmayan pek çok farklı hastalıkların oluşmasını önler. Bununla birlikte, bir kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa bazı ciddi hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yakalanma riski daha yüksektir. Bağışıklık sistemi sigara, alkol, yetersiz beslenme, stres, obezite, yaşlanma gibi etkenlerin yanı sıra HIV, diyabet, kanser, yakın zamanda geçirilen ciddi enfeksiyonlar gibi tıbbi durumlar ya da steroidler ve kemoterapi ilaçları gibi ilaçlar nedeniyle de zayıflayabilir.5,8,10 Ayrıca yaş, yanlış beslenme, stres, düzensiz uyku, hastalıklar ve genetik etkenlere bağlı olarak da bağışıklık sistemi zayıflayabilir.6,7 Sıklıkla merak edilen “Bağışıklık sisteminin çökmesi nedir?” sorusu bu şekilde de cevaplanabilir.

Bağışıklık Sistemi Çökerse Ne Olur?

Bağışıklık, vücudu enfeksiyonlara, hastalıklara ve yabancı mikroorganizmalara karşı koruyan önemli bir sistemdir. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin çökmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bağışıklık sisteminin çökmesi, vücudun her türlü enfeksiyona ve hastalığa karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemi çökmesi ayrıca otoimmün hastalıklar gibi bağışıklık sistemiyle ilişkili rahatsızlıkların ortaya çıkmasına da yol açabilir. “Bağışıklık sistemi çökmesi nedir?” sorusu bu şekilde de cevaplanabilir. Bağışıklık sistemi normalde vücudun kendi dokularına saldırmazken bağışıklık sisteminin çökmesi ile sisteme ait hücreler, vücut hücrelerine saldırarak çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bağışıklık sistemi çöktüğünde, vücut enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelir ve bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin sağlıklı tutulması önemlidir.9

bagisiklik sistemi zayifligi belirtisi

Bağışıklık Sistemi Çökmesi Belirtileri Nelerdir?

Bağışıklık sistemi çökmesi, yani immün yetmezlik hastalıkları genellikle belirgin semptomlar gösterir. Bu semptomlar, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde zayıflık göstermesinden kaynaklanır. Bazı bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Sık Sık Enfeksiyon Kapmak

Bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri arasında yer alan İmmün yetmezlik hastalıkları, enfeksiyonlara karşı direncin düşmesi ile ilişkilidir. Eğer, sık sık enfeksiyon geçiriyorsanız, bağışıklık sisteminizde bir sorun olabilir.

Yorgunluk

Bağışıklık sistemi çökmesi, vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadele etmek için daha fazla enerji harcamasına neden olabilir. Bu nedenle, yorgunluk ve halsizlik hissi bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri ile ilişkili olabilir.

Cilt Sorunları

Bağışıklık sistemi çökmesi, cilt problemlerine neden olabilir. Bu nedenle, özellikle kaşıntı, kızarıklık veya deride döküntüler varsa, bir dermatoloğa danışmak önemlidir.

Ağız ve Boğaz Problemleri

İmmün yetmezlik hastalıkları, ağız ve boğazda problemlere neden olabilir. Özellikle aftlar, bademcik iltihapları ve diş eti enfeksiyonları sık görülen belirtilerdir.

Sindirim Problemleri

Bağışıklık sistemi çökmesi, sindirim sistemi problemlerine de neden olabilir. İshal, kabızlık, mide ağrısı, gaz ve şişkinlik gibi belirtiler görülebilir.

Kilo Kaybı

İmmün yetmezlik hastalıkları, vücuttaki enfeksiyonlarla mücadele ederken daha fazla enerji tüketir. Bu da kilo kaybına neden olabilir. Dolayısıyla kilo kaybı bağışıklık sisteminin çökme belirtileri arasında sayılabilir.

Kas ve Eklem Ağrıları 

İmmün yetmezlik hastalıkları, kas ve eklem ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle, sürekli ağrı hissediyorsanız, bir doktora görünmek önemlidir.3,4,5 

bağışıklık neden düşer

Bağışıklık Sistemi Çökmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Bağışıklık sisteminin sağlıklı kalması ve desteklenmesi için sağlıklı beslenme önemlidir. Özellikle A, C, D, E ve B6 vitaminleri ile çinko, selenyum ve magnezyum gibi mineraller bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayabilir. Bu besin öğeleri, meyve, sebze, tam tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi sağlıklı gıdalardan alınabilir.6,11 Yalnızca bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri görüldüğünde değil tüm zamanlarda beslenmeye dikkat edilmelidir.

Düzenli egzersiz, bağışıklık sistemi için faydalıdır. Egzersiz, vücudu stresten arındırmak, dolaşımı artırmak ve bağışıklık hücrelerinin dolaşımını hızlandırmak gibi etkilere sahiptir.6 Kişide bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri görüldüğünde yapılması önerilenlerden biri de yeterli uykudur. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozabilir. Genellikle yetişkinler için 7-9 saat uyku önerilir.10,11

Bağışıklık sistemi çökmesi tedavisi için stres yönetimi de önemli olabilir. Çünkü kronik stres, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozabilir. Stresi yönetmek için yoga, meditasyon, derin nefes egzersizleri gibi teknikler kullanılabilir.11 Buna ek olarak düzenli el yıkamak ve kişisel hijyene önem vermek de bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayabilir.10

bağışıklık düşüklüğü belirtileri

Bağışıklık Sistemini Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Vücudu hastalıklardan enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık sistemini korumak için kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Ayrıca aşılanmak ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek de bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına destek olabilir. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak; sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemini korumak için atılabilecek basit fakat etkili adımlar arasında sayılabilir.11,12 

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bronşit, hava yollarının (trakea ve bronşlar) iltihaplanması ve mukus ile dolması durumudur.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Klima Hasta Eder mi

Klima hastalığı hem yaz hem kış aylarında görülebilen sağlık sorunlarından bir tanesidir.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Yaz Gribi Nedir Ne İyi Gelir

Yaz gribi, sonbahar ve kış aylarındaki gribal enfeksiyonlar kadar yaygın olmasa da zaman zaman görülebilen ve zorlayıcı olabilen bir sağlık sorunudur.