Dr. Gaye Y.
Yayın Tarihi: 27.09.2022 | Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Riboflavin adıyla da bilinen B2 vitamini, besinlerin enerji dönüşmesi üzerindeki rolü ile ön plana çıkar. Bu sebeple eksikliğinde hücre büyümesi ve gelişmesi yavaşlayacağı için çeşitli organ ve sistemlerde sorunlar görülebilir. Siz de ‘’Riboflavin nedir?’’, ‘’B 2 vitamini nelerde var?’’ ya da ‘’B2 vitamin ne işe yarar?’’ gibi sorularının cevabını merak ediyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir?

  2. B2 Vitamin (Riboflavin) Faydaları Nedir?

    1. B2 Vitamini Cilt ve Saç İçin Faydaları

    2. B2 Vitamini Enerji Metabolizmasına Faydaları

    3. B2 Vitamininin Migrene Faydaları

  3. B2 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

  4. B2 Vitamini (Riboflavin) Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  5. B2 Vitamini (Riboflavin) Eksikliği Neden Olur?

  6. Riboflavin Eksikliği Durumunda Ne Yapılmalıdır?

  7. Günlük B2 Vitamini İhtiyacı Kaç Mg?

b2 vitamini nelerde var

B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir?

Riboflavin, B grubu suda çözünen vitaminler arasında yer alır ve vücutta çok az depolanır. Diğer suda çözünen vitaminlerde olduğu gibi büyük çoğunluğu idrarla atıldığı için her gün yeterli miktarda alınması gerekir. B2 vitamini, doğal olarak bulunduğu besinlerden, sonradan zenginleştirilmiş tahıllardan veya vitamin takviyelerinden alınabilir. Sarı renkli floresan özellikte olan riboflavin ışık altında kaldığında bozulduğu için renkli cam şişelerde veya karton kutularda muhafaza edilmelidir (1). Bu sebeple sütler genellikle cam şişelere değil karton kutularda bulunur.

B2 Vitamin (Riboflavin) Faydaları Nedir?

‘’Riboflavin ne işe yarar?’’ sorusunun; saç ve cilt için faydaları, enerji metabolizması üzerine faydaları gibi farklı açılardan cevapları vardır. Çünkü B2 vitaminin pek çok sistem üzerine olumlu etkileri bulunur.

B2 Vitamini Cilt ve Saç İçin Faydaları

B2 vitamini yağ metabolizması üzerinde önemli etkileri bulunduğu için ciltte ve saçta yağı dengeleyerek kuruluk ve matlık oluşması engeller. Böylece daha canlı ve parlak saçlar ve cilt görülür. Ayrıca saçın rengini koruyan B3 vitaminin sentezi üzerinde etkisi bulunduğu için mat ve donuk bir saç rengi oluşmasını önlemeye yardımcı olur (2).

B2 Vitamini Enerji Metabolizmasına Faydaları

B2 vitamini faydaları denildiğinde akla ilk enerji metabolizması üzerine faydaları gelir. Enerji üretimi, hücresel fonksiyon, büyüme ve gelişme, vitaminlerin, yağların ve steroidlerin metabolizması üzerinde önemli rol oynar. Metabolizmasında rol oynadığı vitaminler B3 ve B6 vitaminidir. ‘’B3 vitamini nedir?’’ sorusunun cevabı; besinlerde doğal olarak bulunan ve vücutta triptofandan sentezlenen vitamindir. Triptofandan B3 vitamini sentezlenmesi için gerekli maddelerden biri de riboflavin olur (1).

B2 Vitamininin Migrene Faydaları

Mitokondriyal disfonksiyon özellikle bazı migren tiplerinin nedeni olduğundan mitokondriyal fonksiyon için gerekli olan B2 vitaminin migren üzerinde olumlu etkileri bulunur. Ayrıca riboflavin, kandaki bir amino asit olan homosistein seviyelerinin korunmasına yardımcı olarak hücre mitokondrisinin zarar görmesini önler (1)

B2 vitamininin yanı sıra E vitamini faydaları konusunda da bilgi almak için içeriği okuyabilirsiniz.

B2 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

b2 vitamini eksikliği belirtileri

‘’B 2 vitamini nelerde var?’’ sorusunun cevabı; B2 vitaminin doğal olarak bulunduğu besinler ve vitamince zenginleştirilmiş tahıllar, ekmekler vb. ürünler olmak üzere ikiye ayrılır. Başlıca vitamin b 2 içeren besinler şöyle sıralanabilir:

  • Süt
  • Yumurta
  • Dana Karaciğeri
  • Dana Eti
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Somon
  • Badem
  • Mantar
  • Zenginleştirilmiş tahıllar

Tablo 1. Seçilmiş Gıdalardaki B2 Vitamini İçeriği (1)

1 Porsiyon Gıda Maddesi  Porsiyonda Miligram (mg) % DV (% Günlük Değer)
Dana Karaciğeri 2,9 223
Yoğurt 0,6 46
Süt 0,5 38
Dana eti 0,4 31
Badem 0,3 23
Peynir 0,2 15
Mantar 0,2 15
Yumurta 0,2 15
Somon 0,2 15
Zenginleştirilmiş Pirinç 0,1 8

B2 Vitamini (Riboflavin) Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

b2 vitamini ne işe yarar

Riboflavin eksikliği nadir görülse de bazı özel durumlar ciddi belirtiler oluşturabilir. Oluşabilecek önemli belirtiler arasında gebelik zehirlenmesi ve demir eksikliği anemisi yer alır. Hamilelik sırasında görülen b 2 vitamini eksikliği preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi riskine oluşturur (1). Vücutta demir emilimi ve kayıpları üzerine olan etkileri, demir eksikliğinden kaynaklı anemiye neden olur (2). B2 vitamini eksikliğinde sık görülen belirtilerin bazıları şöyle listelenebilir (2,3):

  • Gözde ışığa karşı hassasiyet
  • Gözde kaşıntı ve yanma
  • Ağızda iltihap ve yaralar
  • Dilde yara ve ağrı
  • Ciltte kuruma, kaşıntı ve soyulma
  • Cansız ve donuk görünen saçlar
  • Demir eksikliği anemisi
  • Nörolojik sorunlar

B2 Vitamini (Riboflavin) Eksikliği Neden Olur?

Riboflavin eksikliğini, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı, emilim sorunları, bazı hastalıklar ve özel durumlar etkiler. B2 vitamini eksikliğinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri vegan ve vejetaryen beslenmedir. Çünkü riboflavinin en çok bulunduğu, dana eti, karaciğeri, süt, yumurta, peynir gibi besinler tüketilmediği için eksiklik oluşur. Yenidoğanlarda veya cilt bozukluklarında sarılığı tedavi etmek için uygulanan uzun süreli ışık tedavisi riboflavini bozduğundan eksikliğine yol açabilir. Sporcular, hamile ve emziren anneler gibi B2 vitamini ihtiyacının arttığı durumlarda günlük yeterli miktarda alınmazsa eksiklik görülür. B2 vitamini eksikliğinin nedenleri arasında Fazio-Londe Sendromu yani riboflavin taşıyıcı eksikliği olarak bilinen bir nörolojik bozukluk da yer alır. Fazio-Londe sendromunda riboflavin uygun şekilde emilemediği ve taşınamadığı için riboflavin eksikliği gelişir (1)

Riboflavin Eksikliği Durumunda Ne Yapılmalıdır?

B2 vitamini eksikliğinde nedene yönelik hareket ederek tedavi uygulamak gerekir. Sebep bir emilim bozukluğu veya hastalıksa tedavi edilmelidir. Fazio-Londe Sendromu gibi tedavisi olmayan hastalıklarda ise düzenli günlük B2 vitamini takviyeleri almak gerekir (4). Sporcular, hamile ve emziren anneler gibi vitamin ihtiyacının artan kişilerin riboflavin açısından zengin beslenmeleri veya düzenli vitamin takviyeleri kullanmaları önerilir.

Günlük B2 Vitamini İhtiyacı Kaç Mg?

Günlük alınması gereken B2 vitamini yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterirken yaş ilerledikçe riboflavin ihtiyacında artış görülür. Normal şartlar günlük B2 vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde yetişkin kadınlara göre bir miktar fazla olurken emzirme ve gebelik gibi özel durumlar olduğunda ise kadınların günlük B2 vitamini ihtiyacı daha yüksek olur.

B2 vitamini hakkında detaylara göz attınız. Diğer yandan “Vitamin ne işe yarar?” gibi daha genel bilgileri merak ediyor ya da bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler hakkında okuma yapmak istiyorsanız ilgili içeriklere tıklayabilirsiniz. 

Tablo 2. Yaş ve Cinsiyete Göre Günlük B3 Vitamini İhtiyacı (1)

Yaş Aralığı/Durum Erkekler (mg/Gün) Kadınlar (mg/Gün)
 0-6 ay 0,3 0,3
7-12 ay 0,4 0,4
1-3 yıl 0,5 0,5
4-8 yıl 0,6 0,6
9-13 yıl 0,9 0,9
14-18 yıl 1,3 1,0
19+ yıl 1,3 1,1
Gebelik - 1,4
Emzirme - 1,6

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
26.12.2023

Vitamin Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

Takviye edici gıda ve gıda takviyesi olarak da bilinen vitamin takviyesi, içeriğine bağlı olarak vücudun normal fonksiyonlarını destekleyici faydalar sunabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.12.2023

D Vitamini Takviyesi Nasıl Kullanılır?

D vitamini, kemik sağlığının korunmasından bağışıklık sistemine kadar vücudumuz için hayati öneme sahip bir besin maddesidir.

Uzm. Dyt. Pelin A.
20.09.2023

D3 vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

D3 vitamini eksikliği belirtileri, D vitamini eksikliğinin ülkemizde ve dünyada çok yaygın görülmesi nedeniyle sıklıkla araştırılan konuların başında gelir.