Uzman Doktor Çiğdem Ş.
27.09.2022

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler ve Takviyeler

Bağışıklık sistemi, vücudu virüs, bakteri, mantar ve toksinler dahil olmak üzere pek çok farklı patojene karşı sürekli olarak korur. Dolayısıyla bağışıklık sistemini yıl boyunca sağlıklı tutmak, enfeksiyon ve hastalıkları önlemenin anahtarı olarak gösterilebilir. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunmak için çeşitli besin maddelerinde bağışıklık güçlendirici vitaminler bulunur. Yapılan araştırmalar da belirli vitaminlerin ve minerallerin, bağışıklık yanıtını iyileştirmeye ve potansiyel hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösterir.1 Bu yazıda “Bağışıklık sistemini hangi vitaminler güçlendirir?”, “Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler neler?” ve “Bağışıklık sistemi için vitamin ve mineraller hangileri” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Nelerdir?

    1. A Vitamini

    2. B6 Vitamini

    3. C Vitamini

    4. D Vitamini

    5. E Vitamini

  2. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Ne Kadar Alınır?

  3. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Vücutta Depolanır mı?

  4. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Takviyeler Alınmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçerik

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Nelerdir?

Dengeli beslenmek ve öğün atlamamak, vücudun iyi beslenmesine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler açısından zengin bir diyet uygulamak için günde 5 ila 9 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketilmesi önerilebilir. Bu noktada porsiyonun boyutu da önemlidir. Söz gelimi bir bardak çilek ya da 1 bardak pişmiş sebze, bir porsiyon olarak tanımlanabilir.2 Bağışıklık güçlendirici vitaminler nelerdir diye merak ediyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz. 

A Vitamini

A vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimi ve fonksiyonları için gereklidir. Bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmedeki kritik rolü nedeniyle anti-inflamatuar vitamin türü olarak da bilinir. Özellikle havuç, ıspanak, tatlı patates ve kırmızı biber gibi gıdalarda bol miktarda bulunur.

B6 Vitamini

B6 vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerinin fonksiyonlarını destekler. Başlıca rollerinden biri, virüsler ve bakteriler gibi istilacılarla savaşmaya yanıt veren hücrelerden olan beyaz kan hücrelerini ve T hücrelerini üretmektir. Özellikle tavuk, ton balığı, muz, ıspanak, soya fasulyesi, patates ve avokado gibi gıdalarda yer alan B6 vitamini bu yönüyle bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler arasında yer alır.

C Vitamini

C vitamini, bağışıklık sisteminin etkili çalışması için önemli bir vitamindir ve eksikliği kişiyi hastalanmaya daha yatkın hale getirebilir. Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin neden olduğu hasarları önleyebilir. Özellikle turunçgiller, kivi, çilek, brokoli, karnabahar ve biberde bol miktarda C vitamini bulunur.

D Vitamini

D vitamini, bağışıklık sistemi için gereklidir ve yeterli seviyede alındığında bağışıklık sistemi hücrelerinin normal fonksiyonlarına katkıda bulunabilir. Güneş ışığı, süt, balık, karaciğer ve yumurta sarısı iyi birer D vitamini kaynağı olabilir.

E Vitamini

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler arasında yer alan E vitamini, vücudun enfeksiyonla savaşmasına ve bağışıklık sistemi hücrelerinin korunmasına yardımcı olan bir antioksidan olarak tanımlanabilir. T hücrelerinin en yüksek performansta çalışmasına yardımcı olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, tohumlar ve avokado gibi gıdalarda bulunur.3,4,5

Bu vitaminler, doğru miktarda alındığında bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ancak yeterli beslenemediğinizi düşünüyorsanız bağışıklığı destekleyen vitaminler olan gıda takviyelerini kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir takviye almadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.

Dilerseniz E vitamini faydaları hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Ne Kadar Alınır?

Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için birçok vitamin ve mineral gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler için bütüncül olarak belirlenmiş spesifik bir dozaj yoktur. Ancak her bir vitaminden gereksinim duyulan günlük miktarlar belirlenmiştir. Belirlenen miktarlar ise kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, genel sağlık durumuna ve diğer bazı faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, bu vitaminlerin yeterli miktarda alınması için dengeli ve çeşitli bir beslenme programı uygulanması önerilebilir. Bunun haricinde bağışıklık güçlendirici vitaminler için bir gıda takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız bir hekime danışabilirsiniz. Bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler arasında sıralanan bazı vitaminlere ait dozaj bilgileri şu şekildedir:

  • A Vitamini: 800 mcg/gün.
  • B6 Vitamini: 1,4 mcg/gün
  • C Vitamini: 80 mcg/gün
  • D Vitamini: 6 mcg/gün
  • E Vitamini: 12 mcg/gün6

Yukarıda sıralanan bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler ve bu vitaminlere ait referans değerleri kişiden kişiye de farklılık gösterebilir. Ancak dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı ile bağışıklık sisteminin desteklenmesi sağlanabilir. Ek olarak, çinko, selenyum ve demir gibi mineraller de bağışıklık sistemi için önemlidir. Bu besinlerin çoğu dengeli bir diyetle alınabilir.1

E Vitamini

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Vücutta Depolanır mı?

Bağışıklık güçlendirici vitaminler olarak tanımlanan vitaminlerin bir kısmı vücutta depolanırken, diğerleri depolanmaz. Örneğin, A vitamini, D vitamini ve E vitamini gibi yağda çözünen vitaminler vücutta depolanabilirler. Bu vitaminlerin fazlası yağ dokularında depolanır ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.7,8,9 Öte yandan, C vitamini ve B vitaminleri gibi suyla çözünen vitaminler vücutta depolanmazlar ve fazlaları idrar yoluyla atılır. Bu nedenle, bu vitaminlerin günlük olarak alınması önemlidir.10,11 Ancak, vitaminlerin vücutta depolanması ya da depolanmaması, bu vitaminlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini değiştirmez. Önemli olan günlük olarak yeterli miktarda vitamin almak ve vücuda, ihtiyaç duyduğu diğer besin öğelerini de sağlamaktır. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak da bağışıklık sistemi için önemlidir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Vücutta Depolanır mı?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Takviyeler Alınmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bağışıklık güçlendirici vitamin takviyeleri, doğru kullanıldığında sağlık için faydalı olabilir. Ancak, herhangi bir besin takviyesi almadan önce, dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Örneğin suda çözünen vitaminlerden biri olan C vitamini vücutta depolanamaz. Bu nedenle her gün diyet yoluyla alınması gerekir. Ancak yeterince C vitamini alamıyor ve gıda takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız, günün herhangi bir saatinde önerilen miktarlarda C vitamini takviyesi alabilirsiniz.13 

Hamilelik sırasında vücudun B vitaminlerine olan ihtiyacı artar. Benzer şekilde emziren annelerde ve özellikle vejetaryen veya vegan diyetlerini uygulayanlarda B kompleks vitamin takviyesi alınması gerekebilir.11

A vitamini bağışıklığı desteklemesinin yanı sıra hem erkek hem de dişi üremesi için gereklidir. Ayrıca hamilelerin ve gelişmekte olan bebeklerinin de sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla kişilerin genel sağlığına bağlı olarak ihtiyaç duyduğu vitaminin türü ve miktarı değişkenlik gösterebilir.7 

Besin takviyelerinin güvenli kullanımı, kişinin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenir. Ayrıca doğru dozajları takip etmek önemlidir. Bu nedenle, bağışıklık destekleyici vitaminler kullanmayı düşünüyorsanız doktorunuza danışmanız önerilir.

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.12.2023

Selenyum Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Selenyum, vücut için hayati öneme sahip bir mineraldir ve çeşitli sağlık yararları sunar. 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
15.08.2023

Selenyum Eksikliği Belirtileri Günlük Selenyum İhtiyacı

Selenyum, pek çok gıdada bulunan, vücut için önemli bir mineraldir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
25.07.2023

Mineral İçeren Besinler Nelerdir Mineral Nelerde Bulunur

Mineraller; toprakta, havada ve suda bulunan inorganik bileşiklerdir.