Uzman Diyetisyen Özgür G.
1.06.2023

Grip ve Soğuk Algınlığı Farkları

Soğuk algınlığı ve grip, mevsim geçişlerinde ve kış aylarında yaygın olarak görülen enfeksiyonlardır. Benzer belirtileri sahip olmaları nedeniyle birbirine sık sık karıştırılır. Aslında bu iki enfeksiyon birbirinden oldukça farklıdır. Grip ve soğuk algınlığı arasındaki fark, tedavi yöntemlerini de belirler.(1) Peki, grip ile soğuk algınlığı arasındaki fark nedir? Grip ve soğuk algınlığı farkları hakkında detaylı bilgiler için okumaya devam edin…

İçerikler (Gizle-)
  1. Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

    1. Soğuk Algınlığında Ateş Görülmez Ancak Gribe Ateş Eşlik Eder

    2. Grip Ve Soğuk Algınlığının Nedenleri Farklıdır

    3. Grip Belirtileri ile Soğuk Algınlığı Belirtileri Farklıdır

    4. Grip ve Soğuk Algınlığının Tedavileri Farklıdır

    5. Grip ve Soğuk Algınlığının Komplikasyonları Farklıdır

    6. Gribi Önlemek Için Aşı Uygulanabilir Ancak Soğuk Algınlığında Aşı Etkisizdir

  2. Soğuk Algınlığı Kaç Gün Sürer?

  3. Grip Kaç Gün Sürer?

İçerik

Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığı farkları, şiddetleri arasındaki farklarla açıklanabilir. Soğuk algınlığı gribe göre daha hafif bir solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığı belirtileri, kişinin birkaç gün kendini kötü hissetmesine neden olurken grip belirtileri birkaç günden birkaç haftaya kadar kendinizi oldukça kötü hissetmenize yol açabilir. Bir diğer önemli grip ve soğuk algınlığı farkı, gribin zatürre ve hastanede yatışa kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmesidir.(2) Grip ve soğuk algınlığı farkları aşağıdakileri içerebilir:

Soğuk Algınlığında Ateş Görülmez Ancak Gribe Ateş Eşlik Eder

Soğuk algınlığı ve gribin ortak belirtileri şunlardır:

  • Baş ve boğaz ağrısı
  • Öksürük ve hapşırma
  • Burun tıkanıklığı

Yukarıdaki belirtilere ek olarak gribe genellikle ateş eşlik ederken soğuk algınlığında ateş görülmez. Ayrıca grip belirtileri aniden ortaya çıkabilir ve ateş nedeniyle titreme nöbetleri yaşanabilir. Ateş ile birlikte nefes darlığı da gribe eşlik eder, ancak bu soğuk algınlığında görülmeyen bir belirtidir.

Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip Ve Soğuk Algınlığının Nedenleri Farklıdır

Soğuk algınlığı ve grip farkı, enfeksiyona neden olan virüslerin farklı olmasından kaynaklanır. Gribe sadece influenza virüsleri neden olur. Soğuk algınlığı ise rinovirüsler, para influenza ve mevsimsel virüsler gibi yüzlerce farklı virüsten kaynaklanabilir. Her iki enfeksiyon da bulaşıcıdır.

Grip Belirtileri ile Soğuk Algınlığı Belirtileri Farklıdır

Grip soğuk algınlığı farkları, belirtilerin şiddeti ve süresi arasındaki farklardan kaynaklanır. Soğuk algınlığının ilk belirtisi genellikle boğaz ağrısıdır ve bu belirti bir iki gün içinde geçer. Hastalığın dördüncü ve beşinci günlerinde öksürük başlayabilir. Ardından burun tıkanıklığı ve akıntısı yaşanabilir. İlk günlerde burun akıntısı suludur ancak takip eden günlerde akıntı daha koyu ve kalın bir kıvam alabilir. Grip belirtileri, soğuk algınlığı belirtilerine oranla daha şiddetlidir ve çok daha kısa sürede açığa çıkar. Boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürüğe ek olarak kusma ve ishal de görülebilir. Grip, kişinin aşırı derecede kendini yorgun hissetmesine neden olurken soğuk algınlığında aşırı yorgunluk söz konusu değildir.

Grip ve Soğuk Algınlığının Tedavileri Farklıdır

Grip ve soğuk algınlığı farkları, tedavilerinin de farklı olmasına neden olur. Soğuk algınlığı tedavisinde burun tıkanıklığını açmaya yönelik ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılır. Grip tedavisinde ise bu ilaçlara ek olarak ateş düşürücü ve antiviral ilaçlar verilebilir. Ayrıca gribin neden olduğu komplikasyonların tedavisine yönelik bir protokol uygulanabilir.

Grip ve Soğuk Algınlığının Komplikasyonları Farklıdır

Grip ve soğuk algınlığı farkları, komplikasyonlarda da görülebilir. Soğuk algınlığı, sinüs tıkanıklığı ve orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Grip ise sinüzit, bronşit, kulak enfeksiyonu ve zatürre gibi çok daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Gribi Önlemek Için Aşı Uygulanabilir Ancak Soğuk Algınlığında Aşı Etkisizdir

Her iki enfeksiyonda bulaşıcı olduğu için ellerin sık sık yıkanması ve grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerle temastan kaçınılması enfeksiyona yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca gribi önlemek amacıyla aşı uygulanabilir, ancak soğuk algınlığı üzerinde aşının bir etkisi yoktur.(2)(3)(4)

Soğuk Algınlığı Kaç Gün Sürer?

Soğuk Algınlığı Kaç Gün Sürer?

Soğuk algınlığının süresi, virüsün çeşidine ve kişinin bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak değişir. Kronik hastalığa sahip olanlar, yaşlılar ve çocuklarda soğuk algınlığının iyileşme süresi daha uzun olabilir. Ayrıca bu kişilerde komplikasyon gelişme riski de yüksektir. Soğuk algınlığı belirtileri genellikle 7-10 gün içinde azalır ve dinlenme ile kısa sürede ayağa kalkılabilir. Soğuk algınlığının iyileşme sürecini kısaltmak için “Soğuk algınlığına ne iyi gelir?” yazımızı okuyabilirsiniz.(3)

Grip Kaç Gün Sürer?

Gribin süresi de tıpkı soğuk algınlığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etme yeteneğine bağlı olarak değişir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahipseniz grip semptomlarını daha hafif atlatabilirsiniz. Grip belirtileri genellikle 3-7 gün sürer ve şiddetli semptomlar birkaç gün içinde azalabilir. Ancak yorgunluk ve öksürük gibi bazı grip belirtileri haftalarca devam edebilir.(3)

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
14.11.2023

Boğaz Ağrısı Neden Olur Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir

Boğaz ağrısı, boğaz mukozasında tahrişe bağlı olarak gelişen ve özellikle yutkunurken ağrı şeklinde kendini gösteren tıbbi bir durumdur.

Dr. Hatice İ.
14.11.2023

Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları Nelerdir

Bağışıklık sistemi, kişiyi yaşamı boyunda hastalık yapıcı mikroorganizmalardan koruyan bir dizi organ, doku ve hücrelerden oluşur.

Dr. Hatice İ.
14.11.2023

Hareketsiz Yaşamın Zararları Nelerdir

Sağlıklı bir yaşamın temellerini yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli egzersiz oluşturur.