Uzman Diyetisyen Özgür G.
Yayın Tarihi: 5.06.2023 | Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları Nelerdir?

Bitkiler, flavonoid adı verilen polifenoller açısından zengin bileşenler içerir. Bu bileşenler kan basıncının düzenlenmesinden kolesterolün düşürülmesine, kronik hastalıkların önlenmesinden bağışıklık sistemini güçlendirme gibi pek çok vücut fonksiyonunda önemli görevlere sahiptir. Polifenollerden zengin olan bağışıklığı güçlendiren çaylar; sigara dumanı, hava kirliliği, güneşin zararlı ışınları ve metabolizma faaliyetleri sonucu açığa çıkan serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı vücut hücrelerini korur. Serbest radikaller aynı zamanda bağışıklık fonksiyonlarına da etki ederek çalışmasını engelleyebilir. Antioksidan özellikleriyle bağışıklığı güçlendiren bitkiler, düzenli olarak tüketildiklerinde enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir.(1) Bağışıklığı güçlendiren bitki çayları hakkında detaylı bilgiler için okumaya devam edin…

İçerikler (Gizle-)
  1. Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları Nelerdir?

  2. Kuşburnu çayı

  3. Adaçayı

  4. Yeşil çay

  5. Zerdeçal çayı

  6. Zencefil çayı

  7. Ihlamur çayı

İçerik

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları Nelerdir?

Bağışıklık güçlendiren bitki çayları; bitkilerin kurutulmuş meyvelerinden, çiçeklerinden, yaprakları ya da tohumlarından yapılır. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan bağışıklığı güçlendiren bitkiler, sağlık üzerindeki olumlu etkileri sayesinde alternatif tıp dünyasında önemli yere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları şunlardır:

Kuşburnu çayı

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini ve iltihap önleyici bileşenler içeren kuşburnu çayı, bağışıklık güçlendirici bitki çayları arasında ilk sırada yer alır. C vitamini içeriği sayesinde serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarın önlenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. İltihap önleyici özelliği ile romatoid artrit ve osteoartrit gibi eklem rahatsızlıklarından kaynaklanan iltihapların önlenmesini destekleyerek semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda toksik maddelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayabilir ve metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolünde önemli rol oynayabilir.(2)

Adaçayı

Alternatif tıp uygulamalarında özel bir yere sahip olan adaçayı, antibakteriyel ve iltihap önleyici özellikleri ile bilinir. Carnosol, kafur ve rosmarinik asit gibi antioksidan bileşenlere sahip olan adaçayı, bağışıklık sistemini destekleyerek genel vücut sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Beyinde plak oluşumu ile karakterize Alzheimer hastalığının tedavisine destek olan bağışıklık güçlendirici bitki çayı, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olabilir.(1)(3)

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları Nelerdir?

Yeşil çay

Kendine özgü hafif acı bir aromaya sahip olan yeşil çay, kateşin adı verilen güçlü bir antioksidan içerir. Bağışıklık sisteminde yer alan T hücrelerinin sayısında artış sağladığı düşünülen yeşil çay, bağışıklık tepkisini dengeleyerek vücudun sağlıklı hücrelere saldırmasını engelleyebilir. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyerek enfeksiyonlara karşı vücudun savunma kabiliyetini artırabilir. Bağışıklığı güçlendiren çaylar arasında yerini alan yeşil çayı, düzenli olarak içerseniz kilo kontrolü sağlama konusundaki etkilerini de görebilirsiniz.(2)

Zerdeçal çayı

Bağışıklığı güçlendiren bitkiler arasında yer alan zerdeçal, köri baharatına kendine özgü sarı turuncu rengi veren bir bitkidir. Çay olarak demlendiğinde içerdiği tüm antioksidan ve biyoaktif bileşenler çaya geçer. İltihap önleyici özelliklerinin yanı sıra güçlü antioksidan bileşenleri ile dikkat çeken zerdeçal çayı, bağışıklık sistemine destek olarak enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir. Zerdeçaldaki aktif bileşen kurkumin, vücuttaki serbest radikalleri temizler ve yeni serbest radikal oluşumunu engeller. Bu özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendiren bitki çayları arasında yerini alır. Ayrıca vücuda giren yabancı maddeleri tanıyan bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını düzenleyerek vücudun sağlıklı dokulara saldırmasını önleyebilir. Zerdeçalı çay şeklinde tüketebileceğiniz gibi toz halinde çorbalara, yemeklere ve smoothie tarzı içeceklere ekleyerek diyetinizi zenginleştirebilirsiniz.(1)

Zencefil çayı

Tıpkı zerdeçal gibi güçlü antioksidan bileşenler ve iltihap önleyici özelliklere sahip olan zencefil de bağışıklığı güçlendiren bitkiler arasında yer alır. Zencefile kendine özgü aromayı ve kokuyu veren gingerol adlı biyoaktif bir bileşendir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan gingerol, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olabilir. Bağışıklığı güçlendiren bitki çayları arasında yer alan zencefil çayı, antiviral bileşikler açısından da zengin bir kaynaktır. Soğuk algınlığına neden olan virüsleri etkisiz hale getirerek öksürük, ağrı, ateş gibi semptomların hafiflemesini sağlayabilir.(1)

Zencefil çayı

Ihlamur çayı

Yatıştırıcı özelliği ile ön plana çıkan ıhlamur çayı, sahip olduğu güçlü antioksidan bileşenler sayesinde bağışıklığı güçlendiren çaylar arasındadır. Tiliroside, quercetin ve kaempferol gibi antioksidan bileşenleri ile serbest radikallerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran ıhlamur çayı, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudun savunma yeteneğini artırabilir. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler arasında yer alan ıhlamurun bir diğer önemli özelliği de iltihabı önlemesidir. Bu özelliği sayesinde diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.(4)

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bronşit, hava yollarının (trakea ve bronşlar) iltihaplanması ve mukus ile dolması durumudur.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Klima Hasta Eder mi

Klima hastalığı hem yaz hem kış aylarında görülebilen sağlık sorunlarından bir tanesidir.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
10.06.2024

Yaz Gribi Nedir Ne İyi Gelir

Yaz gribi, sonbahar ve kış aylarındaki gribal enfeksiyonlar kadar yaygın olmasa da zaman zaman görülebilen ve zorlayıcı olabilen bir sağlık sorunudur.